De verrassing

Mijn recensie: Josefien van de Berg wordt 80. In de familieapp ‘Mammie’ nodigt ze haar kinderen, Lodewijk (52) Sylvia (54) en Jennifer (48) uit om haar verjaardag te vieren. Ze heeft een verrassing voor ze. Waar Josefien geld en een mooi huis in Maarssen heeft, hebben haar kinderen geldzorgen. En niet zo’n beetje ook. Tegenover haar en elkaar houden ze natuurlijk de schijn op dat alles goed gaat. Ze komen allemaal samen in Maarssen met als doel geld van Mammie te krijgen. Maar Mammie is er niet. Ze stuurt appjes naar de kinderen dat ze in Dresden is voor een kerstmarkt en is ingesneeuwd. Maar ze wil dat de kinderen op haar wachten voor de verrassing. Terwijl de kinderen wachten, beginnen ze te kibbelen en elkaar vragen te stellen. Wat kan de verrassing zijn? Hoe groot is de erfenis eigenlijk? Wie is het favoriete kind van Mammie? Is Mammie wel in Dresden en zijn de appjes wel van Mammie? Langzamerhand komen ze erachter dat niets is wat het lijkt, dat iedereen een ander motief heeft om aanspraak te maken op de erfenis en bovenal dat de verrassing van Mammie weleens heel anders kan uitpakken dan ze dachten…

In een woord ‘Geweldig!’ wat een goed verhaal. Vanaf het begin tot het einde hield het boek mij in zijn greep en heb ik ervan genoten. De schrijfster heeft een ontzettend fijne schrijfwijze, waardoor het boek heerlijk leest.

Je leert de drie kinderen stuk voor stuk goed kennen. Ieder met zijn eigen leven, eigen verhaal en eigen problemen. Het boek begint rustig, maar wordt steeds spannender en ik had geen idee hoe het zou gaan eindigen. Ik werd compleet in het verhaal meegetrokken waardoor ik het boek haast niet weg kon leggen. Je wilt maar weten hoe het verder gaat en je weet niet wat je kunt verwachten. Er gebeuren dingen die niet in je opkomen. Zelfs op het einde kan het nog alle kanten op en is de onthulling verrassend. Een spannende thriller, maar ook tevens een heerlijk winterboek. Het boek behoort zeker tot mijn favoriete boeken.

Dit was de eerste keer dat ik een boek van Jet van Vuuren heb gelezen. Ze heeft me echt verrast met haar verhaal. Ik wil ook zeker in de toekomst meer van haar gaan lezen. Het boek vind ik vijf sterren waard en een dikke aanrader!

Scroll naar boven