Winterwereld & Familiediner

Mijn recensie:

Winterwereld: Tijdens het jaarlijkse vriendenweekend doet Lara een vreselijke ontdekking. Boos en verdrietig verdwijnt ze in de ijskoude nacht. Als Lara uren later nog niet terug is, wordt voor het ergste gevreesd. Lara van Dam verheugt zich op een knus winterweekendje met haar vriendengroep. Ze hebben een huisje gehuurd en er zijn geen andere plannen dan eten, drinken en bijkletsen bij de open haard. Maar het weekend loopt totaal anders als Lara er op de eerste avond achter komt dat haar vriend Yves is vreemdgegaan met haar vriendin Rianne, die ook mee is. Lara is woedend en wil naar huis, maar zonder rijbewijs en openbaar vervoer komt ze niet ver. Boos en verdrietig gaat ze dan maar een eind wandelen, het donkere en ijskoude bos in. Wanneer Lara niet terug komt in het huisje worden de vrienden ongerust. Yves gaat zoeken, evenals Ruben, Elke en Caroline, de oudere zus van Lara. En ook Rianne gaat in de winternacht op zoek in de hoop dat Lara haar excuses zal aanvaarden. Maar als de volgende morgen zowel Yves als Rianne niet zijn teruggekeerd in het vakantiehuisje, en ook Lara van de aardbodem lijkt verdwenen, is iedereen in rep en roer.

Het boek leest heerlijk weg. Het had een mooie opbouw van het verhaal. Ik vond het een heerlijk winterboek om op een koude dag in weg te duiken. Al gauw begint de spanning in het boek toe te nemen als Lara een ontdekking doet op de telefoon van Yves. Ze vlucht het bos in, door de ijskoude en donkere nacht. Hoe gaat het verder… ik wilde het boek gewoon niet aan de kant leggen en lekker door blijven lezen. Al was de ontknoping iets wat voorspelbaar, ik vond het een heel goed verhaal.

Familiediner: Het is eerste kerstdag en de familie Tichelaar viert dat in een luxe restaurant. Vader Wim en moeder Anneke hebben, na jaren waarin het kerstdiner traditioneel bij hen thuis was, ervoor gekozen om de hele familie mee uit eten te nemen. Op het oog zijn ze een gezin waar weinig aan de hand is, tot de jongste zoon, Roemer van dertig, niet komt opdagen bij het diner. Met zijn lege stoel pijnlijk zichtbaar aan tafel heeft ieder familielid zo z’n eigen, verontruste idee over de reden van Roemers afwezigheid.

Kort maar krachtig verhaal. Het verhaal leest ook weer als een trein. Mooi is dat ieder hoofdstuk vanuit een ander perspectief werd verteld. Zo kreeg je een goed beeld van de situatie. Iedereen met een eigen geheim.

De jongste zoon komt niet opdagen op het familiediner. Je bedenkt van alles wat er zou kunnen zijn. Ligt het daar aan of zit het zo. De uitkomst was dan ook zeer verrassend. Ik vond het een super goed verhaal!

Scroll naar boven