Ochtendgloren

Mijn recensie: Berlijn 1948 – als de hulpgoederen eindelijk Waldfriede bereiken, slaakt iedereen een zucht van verlichting. De nood is hoog in het zwaar getroffen ziekenhuis, net als in de rest van het belegerde West-Berlijn. Ook Christa, een verloskundige in opleiding, staat elke dag voor een grote uitdaging om haar patiënten te geven wat ze nodig hebben.

Als Christina de jonge technicus Peter ontmoet, wordt ze halsoverkop verliefd. Hoewel ze diep treurt om haar vader en broer die in de oorlog zijn omgekomen, geeft de liefde haar toch ook hoop voor de toekomst. Tot Peter met een gewaagd plan komt dat hem zomaar het leven zou kunnen kosten, en met hem dat van vele anderen.

De oorlog is voorbij, maar je voelt nog een duidelijke nasleep in het boek. De verwerking die sommige ondergaan en wat een oorlog met iemand doet. We leren Christina kennen en het verhaal gaat verder met zuster Hanna en dokter Louis. In dit deel wordt regelmatig terug verwezen naar gebeurtenissen in de andere drie delen.

Ook dit boek leest weer heerlijk weg net als de andere drie delen. Het is een mooie afsluiter van een vierluik. Het was interessant en leerzaam. Ik heb er enorm van genoten en vind het dan ook een prachtige historische serie om aan te raden.

Scroll naar boven