Lichtpunt

Mijn recensie: Berlijn 1929 – Als het Waldfriede ziekenhuis eindelijk naam heeft gemaakt dreigt de toekomst er radicaal anders uit te gaan zien. Nu een nieuwe golf van werkeloosheid en armoede plaatsvindt vallen mensen makkelijk voor de beloftes van de nationaalsocialisten. Directeur Louis Conradi voelt de veranderingen aan en houdt de sympathie voor de partij angstvallig in de gaten. De constante zorgen eisen hun tol, Conradi’s gezondheid gaat hard achteruit, maar hij moet zich sterk houden voor zijn patiënten en zijn personeel. En dus houdt hij zijn kwalen geheim, zelfs voor Hanna.

De komst van de jonge verpleegster Lilly Wegner is een frisse wind door het ziekenhuis, zeker als er iets mooist opbloeit tussen haar en dokter Rudolph Kirsch. Maar hun liefde wordt al snel overschaduwd door angst, Kirsch is Joods. Als de Rassenwetten worden ingeboerd en alle Joodse werknemers worden ontslagen staan Lilly en Rudolph voor een onmogelijke keuze. Waar kunnen ze heen nu het net zich steeds dichter sluit?

Het verhaal gaat verder met zuster Hanna en dokter Louis. De gezondheid van dokter Louis gaat steeds verder achteruit. Er breken zware tijden aan in het ziekenhuis, maar ook in het land. De grimmige sfeer tegen het Joodse volk speelt steeds hogerop, Hitler komt aan de macht en alles veranderd hierdoor.

In het tweede deel van de Waldfriede serie gebeurt veel. Het ziekenhuis draait volop. En er komen nieuwe personages bij. Zoals dokter Kirsch en verpleegster Lilly die goed hun plek weten te vinden in het ziekenhuis. Zuster Lilly is bij haar ouders weggelopen en draagt haar nare verleden met zich mee en komt soms voor moeilijke keuzes te staan. Bij het Waldfriede- ziekenhuis slaat ze een nieuwe weg in, maar ook daar is niet alles even makkelijk. Ze bouwt een mooie liefdesband op met dokter Kirsch en ook zij komen voor moeilijke situaties en keuzes te staan.

Ook dit deel is weer zo prachtig geschreven. Je voelt het verdriet en de angst soms letterlijk mee. Ook weer een dik boek, maar je merkt het niet als je eenmaal aan het lezen bent. Het leest weer heerlijk vlot weg. Het blijft naar meer smaken en daarom gauw door naar deel drie.

Scroll naar boven