Gewoon Royke

Mijn recensie: Van zijn turbulente jeugd in een volksbuurt in Tilburg tot zijn triomfen als stylist, zakenman en entertainer: Roy Donders vertelt in deze biografie openhartig én met de nodige zelfspot over zijn leven in en buiten de spotlights.

In 2013 leert Nederland de flamboyante kapper en stylist Roy Donders kennen. Zijn reallifesoap Roy Donders: stylist van het Zuiden is een regelrechte kijkcijferhit. Hij maakt naam met zijn pailletten en harde krullen en verovert Nederland met zijn eigen huispakkenlijn. Ook treedt hij op als volkszanger voor bomvolle zalen en scoort hij hits met Patty Brard en Corry Konings. Roy is begin twintig en de wereld ligt aan zijn voeten.

In de jaren daarna verloopt zijn leven minder rooskleurig. Zijn kledingwinkel gaat failliet, zijn geliefde opa Kees en oma Nel overlijden en zijn relatie met Marvin loopt op de klippen. Als ook zijn carrière bergafwaarts gaat, belandt Roy in een donkere periode. Nooit eerder sprak hij over deze jaren: hele nachten zat hij aan het lachgas en vier flessen wijn per avond waren geen uitzondering.

Dan komt het nieuws dat niemand zag aankomen: Roys omgekeerde coming-out. Hij gaat samenwonen met zijn grote liefde Michelle, krijgt met haar dochter Romi en hervindt zijn levensgeluk. In deze biografie vertelt Roy tot in detail over deze verrassende wending in zijn leven. Het maakte hem ook strijdbaar: laten we stoppen elkaar in hokjes te plaatsen.

In Gewoon Royke deelt Roy openhartig en met een flinke dosis humor zijn dromen, worstelingen en triomfen. Zijn oprechte en inspirerende verhaal zal je raken en motiveren, ongeacht waar je vandaan komt of wat je dromen zijn.

Een heerlijk boek om te lezen. Ik hoorde hem gewoon praten. De dingen staan geschreven zoals hij ze zegt, lekker Brabants. Waardoor het echt zijn boek is. Het boek heeft een prettige schrijfwijze waardoor het heerlijk wegleest.

“Gewoon Royke” vertelt over zijn kinderjaren op school. De grappige en verdrietige kanten. Over thuis, zijn opvoeding, zijn lieve ouders en ook zij vertellen hun verhaal over hun leven van vroeger. De wijk waar hij opgroeit en woont. Zijn zus en haar gezin, zijn opa en oma, over de camping, de muziek, zijn liefdesleven en dochtertje, alles komt aan bod. Zijn successen en tegenslagen in het leven. Soms hoog naar de top, maar ook terugvallend in een diep dal, dat wat voor donkere jaren zorgde. Dat was heftig om te lezen.

Alle positieve en negatieve gebeurtenissen werden voor mijn gevoel eerlijk en oprecht verteld. Dat maakte het boek zo mooi en aangrijpend. Ik heb me goed vermaakt met het lezen van dit leuke boek over het leven van Roy Donders. Echt genoten! Daarom vind ik het vijf sterren waard.

Scroll naar boven