Speciale dag

21 maart is het een speciale dag. Dan is het wereld Down Syndroom dag. Op de dag dat ook de lente begint, dat vind ik bijzonder. Ik zet op deze dag mijn dochter extra in het zonnetje. Maar wat zijn er veel speciale dagen tegenwoordig. We hadden al speciale dagen, zoals moeder, vader en dierendag. Er komen er steeds meer bij. Ik zal een extra kalender aan moeten schaffen als ik alles goed bij wil houden. Ik wist voor de helft niet wat voor dagen er waren en ben eens voor de grap het internet opgegaan om te kijken. Op 31 januari: Gedichten dag, dat klinkt natuurlijk als muziek in mijn oren. Maar wat moet ik me voorstellen op 15 februari bij warme truien dag? Als het dan toevallig niet koud is, loop je mooi de hele dag je eigen rot te zweten. Op 17 februari: Doe vriendelijk dag. Een mooie dag, maar moeten we niet elke dag vriendelijk doen tegen elkaar? Net als op de complimenten dag en de dag van de lach.  Misschien lach ik op een andere dag wel harder, als op die dag. Dan 19 september t/m 28 september vredesweek. Een volle week vrede. Mag dat misschien langer zijn dan een week? Tot mijn verbazing zag ik ook nog op 11 oktober: Kom uit de kast dag, is dat een motivatie om dat op die dag te doen? Als het betere moment nu eens op een andere dag valt? Of beter gezegd, uit de kast komen moet gewoon altijd kunnen. Iedereen moet elkaar respecteren. Toen las ik over wereld toilet dag op 19 november. Dat nodigde mij uit om eens verder te lezen, waarom zo’n dag? Als je dan leest dat 2,5 miljard mensen niet beschikken over sanitaire voorzieningen, dan schrik je enorm. Dat er jaarlijks 800.000 jonge kinderen sterven aan diarree, heeft die toilet dag toch opeens een andere betekenis gekregen. Je schrikt van de hoge cijfers die er staan. En als ik verder lees op de warme truien dag, is het de bedoeling dat we met zijn allen de verwarming lager zetten, een trui aan te trekken om zo de kosten te besparen. Zo heeft elke dag een eigen betekenis…maar 21 maart is het wereld Down Syndroom dag. Deze dag voelt voor mij als extra bijzonder, ik zeg extra, want elke dag voelt al bijzonder met mijn dochter. En elke dag schijnt ze als een zonnetje voor mij. Maar op deze dag zal ik er extra bij stil staan, want eigenlijk is niets vanzelfsprekend in het leven. Al het geluk wat je hebt en treft moet je koesteren. Dus op deze speciale dag zal ik extra dankbaar zijn. Verder wens ik iedereen een mooie dag!

Lisette