Sinterklaas en zwarte Piet

Het is weer zover, de kinderen wachten in spanning af op de komst van Sinterklaas en zwarte Piet. Een kinderfeest wat al jaren bestaat. Waar we zelf mee opgegroeid zijn. De spannende momenten, de vrolijke snoetjes van de kinderen, de leuke Sinterklaasliedjes, de lekkere pepernoten, je schoen zetten voor het slapen gaan en hopen dat je zo lief bent geweest, dat er de volgende ochtend iets in je schoen zit. De kinderen genieten volop van deze tijd. De ouders genieten volop van hun kinderen wanneer ze blij door de kamer rennen, als ze een geweldig cadeautje krijgen. Sinterklaas is ons traditionele kinderfeest. Iets wat we in zijn waarde moeten laten. Iets wat we niet moeten veranderen. Het is een prachtig verhaal, waar niets mis mee is. Bij Sinterklaas horen ook de zwarte Pieten. Jammer dat daar zo veel discussies over zijn. Het is zo simpel. Zwarte Piet moet door honderden schoorstenen heen, waar hij geen roetveegjes van krijgt, maar zo zwart als roet van wordt. Bovendien komen de zwarte Pieten uit Spanje, en is het niet de bedoeling, dat de kinderen de Pieten herkennen. Dat zou het hele verhaal verpesten. Ik hoop dat we er met zijn allen dit jaar ook weer een mooi kinderfeest van weten te maken. Dat er niets veranderd gaat worden aan deze traditie, want het ging al jaren goed. Niemand die moeilijk deed over zwarte Piet, omdat er niets anders mee bedoeld wordt, dan alleen een mooi kinderverhaal. Sinterklaas en zwarte Piet, die ook dit jaar voor alle kinderen een cadeautje in hun schoen komen brengen. Voor alle vaders en moeders die nog niet weten wat ze hun kinderen willen geven heb ik nog een goede tip. Denk aan de leuke kinderboekjes Ling en Luuk. Ontzettend grappig en leerzaam en leuk om uit voor te lezen. Voorleesgedichten voor kinderen is ook een leuke aanrader. Voor iedereen een gezellig Sinterklaasfeest.

Sinterklaas met Ling en Luuk 1                    Sint voorleesgedichten 1

Lezend de herfst door!

Inmiddels heb ik tien boeken op mijn naam staan en ik ben nog lang niet klaar met schrijven. Vijf boeken zijn ook echt in alle online boekenwinkels verschenen. De andere boeken zijn te bestellen via boekenbestellen.nl  Schrijven doe ik al van jongs af aan. Door de jaren heen heb ik zoveel moois geschreven en de laatste jaren heb ik ook alles kunnen bundelen in boeken. Daar ben ik heel trots op! Het eerste boek Hartsvriendinnen blijft een speciaal en bijzonder boek. Omdat ik daarin een gedeelte over mijn leven vertel. Hoe mooi het is om een dochter met Syndroom van Down te hebben. Daarna volgen de gedichtenbundels. Een jaar rond die je meeneemt vanaf het begin van de lente tot het einde van de winter. Tussen leven en dood is een reis door het leven, de liefde, verdriet en vriendschap tot aan de dood. Kerstgedachten heeft alles te maken met de maand december, vanaf de donkere dagen voor kerst tot aan nieuwjaar. Voorleesgedichten voor kinderen is het eerste kinderboekje wat ik schreef. Leuk om uit voor te lezen in dichtvorm. De wereldreis zijn de mooiste gedichten over de wereld. Alle werelddelen met de prachtigste plekjes uit vele landen. Ling en Luuk de leukste kinderboekjes om uit te lezen. Met bijbehorende illustraties. Inmiddels zijn er drie delen verschenen. Het geluk van de regen is een totaal ander boek. Spannend, actueel en met een vleugje romantiek. Ik ben op dit moment ook weer druk bezig met schrijven. Een klein tipje van de sluier, een extra dik boek vol met spanning, romantiek en bijzondere gebeurtenissen. Ik houd jullie op de hoogte. Voor nu is er nog genoeg van mij te lezen. Genoeg keuze om lezend de herfst door te komen.

boeken met kopje

Kinderboekenweek

Het is weer Kinderboekenweek en dat betekent heel veel nieuwe boeken ontdekken en dus weer heerlijk en veel kunnen gaan lezen of voorlezen. Ik heb daarom ook extra hard gewerkt om deel drie van Ling en Luuk op tijd af te krijgen en dat is gelukt. Een mooie toevoeging op deel één en twee. Het thema van deze Kinderboekenweek 2019 is ‘reizen’. Dat maakt het extra leuk voor Ling en Luuk, want in deel drie gaan ze namelijk op reis naar China en beleven daar leuke avonturen. Zo reizen ze in een vliegtuig, maar ook een keertje in een luchtballon en in deel twee reizen ze met een auto naar de zee en het strand. Daarnaast vele andere leuke verhaaltjes van Ling en Luuk. Leuke dikke kinderboekjes om van te genieten. Spannende, grappige verhaaltjes met leuke illustraties.  Neem een kijkje in het leven van Ling en Luuk en je wordt er vrolijk van. De meeste verhaaltjes zijn herkenbaar voor iedereen. Voor iedereen een leuke Kinderboekenweek en heel veel leesplezier!

kinderboekenweek ling en luuk

Herfstkleuren

De zomer drijft langzaam het land uit. De herfst is in aantocht. Het begint buiten al een beetje frisser te worden. De blaadjes aan de bomen zijn langzaam aan het verkleuren. De kleuren van de herfst zijn mijn lievelingskleuren. Rood, bruin, oranje en geel. Ik vind het warme kleuren. Als alle blaadjes zo warm zijn gekleurd voelt de herfst niet zo fris als dat hij is. Ik geniet van dit prachtig schilderij om mij heen. Haal de kleuren in huis, want een prachtig boeket met herfstkleuren doet wonderen. Een schaal met dennenappels en kastanjes geven iets extra’s, kaarsen in herfstkleuren doen warm aan, en zelfs je kledingkast omtoveren in herfstkleuren voelt geweldig. Ik geniet altijd enorm van dit seizoen. Alleen al voor de kleuren wil ik een boswandeling maken. Ook de paddenstoelen die je hier en daar ziet zijn mooi van kleur. De oranje pompoenen liggen er prachtig bij. In het boek “Een jaar rond” schrijf ik uitgebreid over de herfst. Over het bos en de paddenstoelen. De ochtenddauw en de spinnenwebben. De jager, de vogels en de wind. Maar vooral over de prachtige herfstkleuren.

Herfstkleuren 1

Vakantie

Voor de meeste mensen is de vakantie al voorbij, maar op dit moment geniet ik nog van de vakantie. Al is het weer soms wel te warm, daar kan ik niet zo goed tegen. Ondanks dat het vakantie is kan ik het niet laten om toch nog regelmatig verder te werken aan mijn boeken. Het kinderboek Ling en Luuk deel drie ligt in de planning om nog af te hebben voor de feestdagen. Daarnaast werk ik ook nog aan een nieuw spannend boek en niet te vergeten de korte gedichtjes. Kortom genoeg te doen.

In deel twee van Ling en Luuk kun je tussen de vele leuke verhaaltjes ook lezen dat ze in de zomer op vakantie gaan met hun familie. Naar de zee, waar ze leuke avonturen beleven zoals samen snorkelen, een vuurtoren beklimmen, vliegeren en een zandkasteel bouwen. Natuurlijk naast de vakantie ook de eenvoudige verhaaltjes van in en om het huis.  

In deel drie blijven de leuke verhaaltjes van in en om het huis bestaan, maar ik kan al wel vast verklappen dat er ook deze keer weer een leuke vakantie in staat. Ling en Luuk gaan namelijk mee naar China, waar ze ook spannende avonturen beleven. Ze gaan op vakantie bij oma Lian die in een theehuisje woont. Wat ze daar allemaal beleven kun je straks in deel drie gaan lezen. Nog even geduld, ik ben nog volop aan het schrijven en tekenen. Ik kijk er naar uit dat er straks weer een mooi boek van Ling en Luuk in de winkel zal verschijnen.

Blog vakantie 1

Bosbrand

De hete zomer zorgt voor droogte. En droogte zorgt voor een grotere kans op bosbranden. Als ik na zo’n snikhete dag zit bij te komen met een glas water en ik de televisie aanzet op het journaal, kun je er donder op zeggen dat er wel ergens een bosbrand is ontstaan. Op plekken waar het vast nog heter is dan hier. We hebben er al heel wat op het journaal voorbij zien komen met vaak de vreselijkste beelden. Bosbrand is de bekendste vorm van natuurbrand, omdat het zo hevig is en zichtbaar voor iedereen. Het kan veroorzaakt worden door blikseminslag of door de mensen zelf. In Indonesië is dit een groot probleem wat steeds terugkeert. Bosbranden worden ook door mensen aangestoken. Het gebeurt met die reden om palmolieplantages uit te breiden. Door de enorme rookontwikkeling nemen de gezondheidsklachten ook vaak toe. Mensen gaan steeds vaker stofmaskers dragen om zich tegen de rook te beschermen. Scholen gaan dicht en het vliegverkeer is dan helemaal ontregeld. In Europa zijn in landen als Frankrijk, Spanje, Griekenland, Portugal al veel bosbranden geweest. De beelden op televisie waren vreselijk om te zien. In veel gevallen zijn er slachtoffers en verliezen mensen hun huis en haard. Heel verdrietig allemaal. In Nederland hebben we, in 2014, op de hoge Veluwe een natuurbrand gehad. Dan komt het toch wel erg dichtbij. De Veluwe is een natuurgebied van 527 hectare groot, waarvan 320 hectare bos en vooral heidegebied werd verbrand. De brandweer is ruim drie dagen bezig geweest om de brand te blussen. Er werden twee blushelikopters ingezet en een bergingstank van defensie. Dat is toch niet mis. Naast orkanen en overstromingen is brand één van de ergste rampen die in de natuur kan voorkomen. In het boek “Tussen leven en dood” schrijf ik ook over water en vuur. 

bosbrand

Vuurvliegjes

Er zijn vele soorten insecten in onze natuur. Maar wat ik een extra bijzondere insecten soort vind, is het vuurvliegje. Ik schrijf erover in het boek “Een jaar rond”. Vuurvliegjes zijn kevers die licht uitzenden. Ze kunnen zichzelf aan en uit zetten. Mannetjes en vrouwtjes kunnen elkaar dan in het donker vinden, want ieder soort heeft zijn eigen signaal. In de zomer als de zon net onder is gegaan, komen de vuurvliegjes in actie. Helaas zijn deze in Nederland niet veel te zien. Het meeste in het zuiden van het land. Voor grote aantallen vuurvliegjes moet je in China zijn. Daar weet oma Lian (uit Ling en Luuk) wel over te vertellen. Daar komen de vuurvliegjes in grote getallen tevoorschijn. Wel honderden maken een groot lichtspektakel bij elkaar. De Chinezen maken dan ook de mooiste foto’s van de vuurvliegjes. Oma Lian heeft de foto’s netjes in haar album geplakt. Van de vuurvliegjes ofwel glimwormen zijn er maar drie soorten in Nederland. Als je naar het bos gaat en je wacht tot het donker wordt, komen ze al gauw stapsgewijs tevoorschijn. In alle stilte verschijnen er groene lichtjes. Het worden er steeds meer en ze vliegen door het bos. Ongeveer een half uurtje lang. Dan gaan de groene lichtjes weer stuk voor stuk uit en is het voorbij. Een korte bijzondere ervaring om mee te maken. Om vuurvliegjes te zien en te ontdekken moet je echt zelf de moeite voor nemen. Anders zul je ze niet gauw te zien krijgen. Er zijn heel vele insecten op de wereld. En ieder insect is mooi en heeft iets bijzonders. Al heb je met het ene een goede ervaringen en slechte ervaringen met de ander. Op een prik van een mug zit je niet te wachten en op een beet van een teek al helemaal niet. Maar toch dragen zij hun eigen steentje bij in de natuur. Als er geen bijen zouden bestaan dan stort de hele wereld in. Daar is een groot onderzoek naar gedaan. Zonder bijen zou er geen groente, fruit, zaden en noten meer zijn. Daar moeten we niet aan denken. Ieder dier in de natuur is belangrijk. Als mens geniet je van het ene dier meer als van het ander. Als ik rond kijk en daar weer een prachtige vlinder rond zie fladderen, dan denk ik, wat is de natuur toch mooi!

vuurvliegjes 1

Het geluk van de regen

Het geluk van de regen is net uitgekomen en ik hoor om mij heen al positieve geluiden over het boek. Iets wat je als schrijfster maar al te graag wil horen natuurlijk. Het gaat over een vrouw Lucia van dertig jaar. Ze is schrijfster en werkt bij een populair roddelblad. Een man die een verleden met het blad heeft, wil wraak nemen. Per toeval treft hij Lucia en hij haalt een gemene streek met haar uit, wat vervolgens op het internet beland. Het leven van Lucia is in één klap verwoest. Ze besluit om te vluchten. Ze bouwt een nieuw leven op zonder social media en alle andere technologieën. Ze heeft er alleen geen rekening mee gehouden, dat de ellende dan pas echt begint. Het stalken houdt niet op en ze gaat door diepe dalen. Tot het moment dat ze weet wie de stalker is…. 

Ik heb het boek tot het einde spannend weten te maken. Het boek heeft onverwachtse wendingen. Er zijn diepe dalen door chantage en stalken. Het boek heeft zeker ook een vleugje romantiek. Het is vlot geschreven en het is volop genieten. De mensen om mij heen vinden het een aanrader om te lezen. Dat is natuurlijk fijn om te horen.  Dat geeft me meteen ook een motivatie om misschien wel een vervolg te gaan schrijven. Ik ben al begonnen met de aantekeningen, dus wie weet…

boek toetsenbord werken 1

Water

Langzaamaan wordt het steeds warmer. We verlaten de lente en gaan de zomer in. Tijd voor een jurkje of een korte broek. Terrasje, koude schotel, zwemmen in zee, op vakantie gaan, de radio die zomerse muziek speelt, lekker zonnebaden. Voor veel mensen is de zomer echt genieten. Ik zelf ben geen zomer mens. Bij mij wordt mijn energie altijd een beetje minder. Iets wat mensen bij hoge temperaturen vaak vergeten, is om voldoende te drinken. Vooral ouderen mensen drinken dan niet genoeg. Ook ik moet mezelf dan dwingen om meer water te drinken. Door het zweten verlies je vocht en daarom is een glas water extra belangrijk in de zomer. Zonder water kunnen we niet leven. Ik schrijf over water in het boek “Tussen leven en dood”. Water is goed voor je gezondheid en voor je huid. Men zegt dat als je ’s morgens voor het ontbijt een glas water drinkt, je dan de gifstoffen uit je lichaam verwijderd. Ook ’s nachts als je slaapt, verlies je veel vocht. Als je niet genoeg water drinkt raakt je huid gestrest en je kunt hoofdpijn krijgen. Ongeveer acht glazen per dag drinken doet wonderen. Het reinigt je lichaam en je nieren gaan er beter van werken. Nu ben ik niet zo’n drinker, maar het is wel belangrijk. Dus ik vind dat het moet. Daarom heb ik met mezelf afgesproken, nu het steeds warmer wordt om ieder uur een glas water te drinken. Ik moet zeggen, ik voel me goed! Als je van plan bent de deur uit te gaan is het handig om een flesje water mee te nemen. Water heeft dan wel geen smaak, maar is altijd nog beter dan al die frisdranken of siropen. Als je water drinkt, remt dat ook een beetje de honger. Misschien een tip voor de afvallers. Iedereen heeft water nodig. Ik loop naar de kraan en vul mijn glas. Geen bier, geen wijn, geen cola. Nee, gewoon simpel water. Een glas met water… proost!

water

Yakini

In het boek Ling en Luuk is Yakini de pop van Ling. Een pop die Ling eens van haar oma kreeg uit China. De pop heeft de Chinese naam Yakini gekregen. Yakini draagt een paars jurkje en Ling draagt haar altijd met zich mee. Ze gaat met haar wandelen in de poppenwagen, thee drinken met het poppenservies en ze doet de poppen was.

Bijna ieder meisje heeft of had ooit een pop die ze overal mee naar toe nam. Poppen zijn er in vele soorten. In ieder land zijn eigen ontworpen poppen. Neem de Matroesjka pop uit Rusland waarover ik schrijf in “De wereldreis”. Is heel bekend. De voodoo pop uit Afrika, de marionetten pop Pinoccio uit Italië, de bekende handpoppen Jan Klaassen en Katrijn van de poppenkast, de buikspreekpoppen, de schaduwpoppen uit het schimmenspel dat veel gespeeld wordt in Indonesië, de levensechte poppen in het wassenbeeldenmuseum en de etalagepoppen die de kleding showen van de winkel in de etalage. Ga zo maar door. Poppen zijn leuk en mooi voor heel veel kinderen. Vroeger werden poppen zelfs cadeau gedaan als geluksbrengers. Nu wordt er vooral door kinderen meegespeeld.

Ook Ling speelt met veel plezier met haar pop Yakini. Welke avonturen ze met Yakini beleeft, kun je lezen in Ling en Luuk deel 1 en 2.

 Yakini

Bellen blazen

Vandaag de dag koop je een bellenblaas in de winkel waar al een plastic blaasstokje bij zit en je maakt de mooiste bellen. De opa van Luuk gebruikt een ouderwetse pijp om bellen mee te blazen en een eenvoudig bakje sop. Hij blaast prachtige bellen die verschillende kleurtjes geven door het zonlicht. Het mengsel van bellenblaas is simpel te maken met afwasmiddel. Maar verschillende soorten zeep zorgen er weer voor dat je verschillende soorten bellen krijgt. Je kan het uitproberen met vloeibare soorten zeep, shampoo en douchegel. Je kan zelfs kleurstof toevoegen in het mengsel om de bellen in een andere kleur te zien. De opa van Luuk houdt van eenvoudig. Met een pijp blaast hij grote en kleine bellen. Ling en Luuk mogen het ook proberen. Alleen verloopt dit op een grappige manier een klein beetje anders. Je kan het lezen in Ling en Luuk deel 2.

pijp 1   pijp 2

Meizoentjes

Meizoentjes, beter bekend als madeliefjes bestaan in allerlei soorten. Ling plukt meizoentjes voor haar moeder, de gewone weidemadeliefjes waar haar moeder een bloemenkrans van maakt. Het gewone madeliefje zie je al vanaf januari overal in het gras staan en de aantallen breiden zich snel uit. In mei is de uitbundigste bloei en zie je de grasvelden er vol van staan. De madeliefjes bloeien eindeloos door en daarom kun je ze onbeperkt blijven plukken. Als het avond wordt sluiten de bloemetjes zich en als het koud wordt verkleuren de randjes. Er bestaan ook meizoentjes met dubbele en gevulde bloemen. Madeliefjes groeien vrijwel overal in Europa en ze zijn oersterk. Vroeger plukten ze deze bloementjes om een ketting van te maken. Als je de ketting liet drogen en opnieuw ging dragen, dan kon je de moeilijkste zaken tot een goed einde brengen. Zo werd vaak verteld. Tegenwoordig maken ze met deze bloementjes recepten. De meizoentjessla en een broodbeleg met meizoentjesblad en het schijnt heerlijk te zijn in salade. Ik heb het zelf niet geprobeerd, ik heb er alleen over geschreven in het boek van Ling en Luuk. Want wie heeft als kind nu niet deze meizoentjes geplukt? Ling en Luuk in ieder geval wel, en de moeder van Ling weet leuke raad met de meizoentjes.

Meizoentje

Teddy

In het boek “Hartsvriendinnen” schrijf ik ook een stuk over Teddy (de echte Teddy). Een kleine witte Maltezer. De Teddy die veertien jaar lang bij ons gezin hoorde. Van kort na zijn geboorte tot zijn dood. Waar we lief en leed mee hebben gedeeld en mocht daarom zeker niet ontbreken in het boek “Hartsvriendinnen”. Met de bijpassende gedichten. Hij komt ook nog even voor in een gedicht in het boek “Voorleesgedichten voor kinderen”. Nu leeft Teddy verder als een illustratie in het boek “Ling en Luuk”. Teddy is daar het hondje van Luuk. Teddy is duidelijk een rode draad in het boek. Waar Ling en Luuk zijn is Teddy meestal ook. Soms is hij lastig of ondeugend, maar meestal grappig. Heel af en toe helpt Teddy, want hij is een slim hondje. Kortom hij is niet meer uit het boek weg te denken. Hij hoort er helemaal bij.

Teddy 2

Paaseieren

Pasen! Dan denk ik aan een heerlijk paasontbijt. Een paasontbijt met croissantjes, een eitje en een glas jus d’orange. Gewoon even lekker genieten met elkaar. Bij elkaar zijn. Rustig aan doen. Verlangen naar een zonnetje om nog een wandeling te kunnen gaan maken. Precies zoals ik het omschrijf in mijn boek “Een jaar rond”. De houten Paashaas is uit de kast gehaald. Een pot met narcissen staat er prachtig bij op tafel. Chocolade eitjes in een mooi schaaltje. Extra lekkere dingen in huis gehaald. Eenvoudig genieten. Al deze boodschapjes haalde ik afgelopen week in huis. De supermarkt lag vol met lekkernijen. Chocolade paashazen, eitjes, mandjes vol met lekkere snoep. Een oud vrouwtje wie ook haar boodschappen deed zag ik al zoekend in de grote mand met paaseieren. Keuze uit melkchocolade, puur, wit of hazelnoot. Ik dacht dat ze geen keuze kon maken, maar ze keek me aan en zuchtte dat de eitjes zo duur waren. En dan te bedenken dat als je na Pasen in dezelfde winkel terug komt alle paaseitjes voor de helft van de prijs zijn. Ze zijn dan niet over de datum en ze smaken nog steeds hetzelfde. Worden we dan niet een klein beetje opgelicht? Het oude vrouwtje had wel een punt. Het is niet eerlijk, dat er misbruik wordt gemaakt van de situatie. Helaas werkt het zo wel. Het oude vrouwtje legde de eitjes terug en wandelde naar het vak met chocolade repen, die overigens altijd hetzelfde kosten. Het oude vrouwtje lachte. Ze heeft gelijk, de reep die je in stukjes breekt in een mooi schaaltje legt en wat hetzelfde zal smaken en waarmee ze vier euro bespaarde. Het Paasfeest gaat ook niet om al deze dingen. Maar het wordt gevierd omdat Jezus is opgestaan uit de dood. Alle toeters en bellen eromheen zijn er later bij gekomen. Het oude vrouwtje gaat tevreden naar huis en ik moet steeds aan haar denken. Wat kan eenvoudig toch mooi zijn, zelfs met Pasen. Ik wens iedereen prachtige Paasdagen!

Pasen

Koeienvlaai

In de lente breekt de eerste dag aan, dat de koeien weer naar buiten mogen. De koeien zijn dan zo blij, dat ze na een lange tijd weer uit de stal mogen, dat ze van vreugde gekke sprongen maken. Dat is een genot om naar te kijken. Ook Ling en Luuk willen dat dolgraag zien en staan samen achter het hek te kijken.

Een koe eet altijd gras en hebben daarom dunne ontlasting. Wat wij koeienvlaai noemen. Op en in een koeienvlaai zitten meer dan honderd insecten. Vooral kevers en vliegen. De levende insecten zijn van groot belang voor de vogels. De koeienvlaai vormt dus een belangrijke bron van voedsel. Vooral de kevers en de vliegen gebruiken de koeienvlaai als broedkamer voor de nakomelingen. Wat weer heerlijk eten is voor de vogels. Vooral voor de kieviten.

Als de koeien stoppen met hun vreugdedans gaan Ling en Luuk toch samen de wei in. Wat er dan gebeurt, kun je lezen in deel 1 van Ling en Luuk.

Koeienvlaai 1

Bloesem

In de maanden maart en april zie je overal weer prachtige bloesem aan de bomen. Wanneer de bloesem precies verschijnt, ligt aan het soort boom en de weersomstandigheden. Een fruitboom staat bijna twee weken in volle bloei, maar omdat de bomen op verschillende tijden in bloei staan, kun je langer van de bloesem genieten. Als eerste bloeien de amandelboompjes, de perziken- en abrikozenbomen. Daarna de kersen- en pruimenbomen. Als laatste de appel- en perenbomen. Bloesem kun je op vele plaatsen bewonderen. Hier in Nederland vooral op de Betuwe. Daar is het net een bloesem zee en het ruikt heerlijk. Daar sta je letterlijk in de lente. De oma van Ling uit “Ling en Luuk” woont in China. Daar is een Chinees landschap vol met bloesemende kersenbomen. Je kijkt je ogen uit. Eén groot paars gebied in het zuidwestelijke deel van China. Wonderlijk om te zien. In mijn boek “Een jaar rond” schrijf ik over de bloesem in de lente. Ik bewonder in de lente de bloesem vanaf mijn balkon. Daar staan drie bomen vol met prachtige bloesem. Zodra ze uitwaaien lijkt het een lente sneeuw. Ik kan daar enorm van genieten.

Bloesem

Klok

De tijd is weer gekomen, de lente begint en dan wordt ook de klok een uur vooruit gezet. In het boek “Een jaar rond” beschrijf ik het verzetten van de klok in het voorjaar en in het najaar. Nu is het voorjaar. Ik kan al zo moeilijk mijn bed uitkomen, maar het is niet anders. We worden allemaal verplicht om mee te doen. Helaas! Want als ik niet mee zou doen met de klok verzetten kom ik overal te laat.  Waardoor ik veel ga missen. Loop ik achter de feiten aan en dat wil ik niet. Terwijl mijn biologisch klokje nog geen honger of slaap heeft, moet ik toch eerder gaan eten of slapen om weer in het oude ritme te komen. Mijn systeem raakt in de war. Het voelt als een jetlag. Het heeft weer dagen nodig om aan alles te wennen. Jammer, ik zou willen dat we de klok niet meer vooruit laten springen. Ooit was er iemand die dit bedacht om zo de energie te besparen. Nu zijn er hele vergaderingen voor nodig om de klok niet meer te hoeven verzetten. Schijnbaar raakt er nog veel meer in de war als ze het hele idee terugdraaien. Tot die tijd, dat er eindelijk eens een beslissing zal vallen, zullen we ons erbij neer moeten leggen. De klok gaat weer vooruit! Let op de tijd, verslaap je niet en geniet van de lente die in aantocht is.

old clock

Speciale dag

21 maart is het een speciale dag. Dan is het wereld Down Syndroom dag. Op de dag dat ook de lente begint, dat vind ik bijzonder. Ik zet op deze dag mijn dochter extra in het zonnetje. Maar wat zijn er veel speciale dagen tegenwoordig. We hadden al speciale dagen, zoals moeder, vader en dierendag. Er komen er steeds meer bij. Ik zal een extra kalender aan moeten schaffen als ik alles goed bij wil houden. Ik wist voor de helft niet wat voor dagen er waren en ben eens voor de grap het internet opgegaan om te kijken. Op 31 januari: Gedichten dag, dat klinkt natuurlijk als muziek in mijn oren. Maar wat moet ik me voorstellen op 15 februari bij warme truien dag? Als het dan toevallig niet koud is, loop je mooi de hele dag je eigen rot te zweten. Op 17 februari: Doe vriendelijk dag. Een mooie dag, maar moeten we niet elke dag vriendelijk doen tegen elkaar? Net als op de complimenten dag en de dag van de lach.  Misschien lach ik op een andere dag wel harder, als op die dag. Dan 19 september t/m 28 september vredesweek. Een volle week vrede. Mag dat misschien langer zijn dan een week? Tot mijn verbazing zag ik ook nog op 11 oktober: Kom uit de kast dag, is dat een motivatie om dat op die dag te doen? Als het betere moment nu eens op een andere dag valt? Of beter gezegd, uit de kast komen moet gewoon altijd kunnen. Iedereen moet elkaar respecteren. Toen las ik over wereld toilet dag op 19 november. Dat nodigde mij uit om eens verder te lezen, waarom zo’n dag? Als je dan leest dat 2,5 miljard mensen niet beschikken over sanitaire voorzieningen, dan schrik je enorm. Dat er jaarlijks 800.000 jonge kinderen sterven aan diarree, heeft die toilet dag toch opeens een andere betekenis gekregen. Je schrikt van de hoge cijfers die er staan. En als ik verder lees op de warme truien dag, is het de bedoeling dat we met zijn allen de verwarming lager zetten, een trui aan te trekken om zo de kosten te besparen. Zo heeft elke dag een eigen betekenis…maar 21 maart is het wereld Down Syndroom dag. Deze dag voelt voor mij als extra bijzonder, ik zeg extra, want elke dag voelt al bijzonder met mijn dochter. En elke dag schijnt ze als een zonnetje voor mij. Maar op deze dag zal ik er extra bij stil staan, want eigenlijk is niets vanzelfsprekend in het leven. Al het geluk wat je hebt en treft moet je koesteren. Dus op deze speciale dag zal ik extra dankbaar zijn. Verder wens ik iedereen een mooie dag!

Lisette

Sammy schildpad

Ling heeft een schildpad. Vroeger woonde er bij mijn opa en oma ook een schildpad. Ik weet het nog goed. Die schildpad heette Stoffel. Je zag hem in de zomer over de plaats heen lopen. Hij kreeg dan regelmatig van mijn oma een vers blad sla te eten. Jaren later schreef ik  een gedichtje over een schildpad. Toen er een journalist bij mij thuis kwam om mij te interviewen voor het Brabants Dagblad vond hij het gedichtje geweldig. De volgende dag sloeg ik de krant open en toen ik de titel van mijn krantenstuk las, moest ik toch wel even lachen. Op het interview heb ik veel positieve reacties gekregen. Ook omdat het gedicht “veranderen” vele mensen aansprak. Nu heb ik de schildpad opnieuw gebruikt in het boek Ling en Luuk. Alleen is het geen Sammie maar Sammy geworden, gewoon omdat ik dat toch net iets mooier vind staan in het boek. Bovendien klinken de namen hetzelfde, dus dat maakt geen verschil. Op een dag is Sammy ook zoek en is Ling heel verdrietig. Luuk helpt Ling met zoeken. Waar Sammy wordt terug gevonden kun je lezen in deel 1 van Ling en Luuk.

Krantenknipsel                  Veranderen

Gele klompjes

Luuk loopt altijd op klompjes net als zijn opa Lukas. Klompen bestaan al sinds de oudheid. Ze worden meestal gemaakt van wilgenhout of populierenhout. Klompen worden veel gedragen door boeren. Traditioneel zijn deze klompen geel. Soms worden er versieringen aangebracht. De versieringen doen dan aan schoenveters denken en laten de klompen op schoenen lijken. Vrouwen droegen meestal de tripklomp, dat is een laag uitgesneden klomp met een leertje over de wreef. Er zijn veel verschillende soorten klompen in net zoveel verschillende kleuren en je hebt ze voor verschillende gelegenheden. Klompen voor bij de klederdracht. Voor een klompendans. Klompen gemaakt als souvenir. Klompen worden door vele mensen in zowel binnen als buitenland gedragen. Luuk loopt op de traditionele gele klompjes. Als Luuk boos is stampt hij heel hard met zijn klompjes op de grond. Dat wat extra hard klinkt op de stenen. Ling staat dan te kijken met twee handjes tegen haar oren. Boze Luuk op zijn klompjes en een tuinbroekje aan. Overal waar hij heen loopt, kun je hem horen.

gele klompjes

Oeteldonk

Wè is dè daor in Oeteldonk? Dieje harde muziek en dè harde gebonk. Hoe krijge ze ut veur mekaor. Allemaol confetti in mun haor. Knillis die wordt onthuld. Lege gleskes worden gevuld. De prins en adjudant, zwaoie steeds mâr meej hunne hand. Prachtige waogens in praol. Iedereen meej unne Oeteldonkse sjaol. Ge kunt er nie aon ontkomen. Ik heb ok mâr drie daoge vrij genomen. Meej al dè hosse en springe. Dè zuipe en dè zinge. En als het gedaon is meej de pret. Plekke we gewôôn een paor daoge ziektewet. Veur iedereen unne fijne Carnaval!

Carnaval

Chinese thee

In de familie van Ling wordt veel Chinese thee gedronken. Ze drinken thee uit mooie Chinese kopjes. Thee met een lepeltje honing erin. Thee drinken is in China al duizenden jaren een traditie. Ik heb me eens verdiept in de Chinese thee. Groene thee is één van de bekendste thee uit China. Er is ook rode thee, gele thee, witte thee en niet te vergeten de zwarte thee. De zwarte thee is een geperste thee, omdat deze thee geperst wordt is het makkelijker om de thee op te slaan en te vervoeren. Thee wordt in China gedronken op begrafenissen, bruiloften en uit dankbaarheid en respect. Dan zijn er ook de gezellige theehuizen waar voornamelijk de oudere mensen vaak komen om onder het genot van een kopje thee te praten. De mama van Ling (mama Mimi) zet elke dag thee. Genoeg thee in een prachtige theepot. Waarvan ook een gedeelte in het theepotje van het poppenservies gaat. Zodat Ling samen met haar pop Yakini thee kan drinken. Er is thee in alle soorten en smaken. Als oma Lian uit China komt, brengt ze nog meer thee mee. Onder het genot van een kopje thee vertelt ze dan de mooiste verhalen over China. 

Chinese thee

Valentijnsdag  (Hartjes van geluk)

Valentijnsdag is de dag van de liefde. De dag waarop mensen hun geliefde extra aandacht geven. Het is in de loop der jaren alleen maar groter gemaakt met cadeaus, bloemen en kaarten. Een voordeel voor alle winkeliers. Maar echte liefde zit in je hart. Daar hoeft het ook geen Valentijnsdag voor te zijn. Dat is er of dat is er niet. Daar zijn geen grote cadeaus voor nodig. Je kan de liefde voelen als je het ziet in de kleine dingen. Juist in de kleine dingen. Als je daarvan kan genieten en je het mooie weet te zien, dan pas ben je echt gelukkig. Dan pas heb je een mooie Valentijnsdag.

Het regent hartjes van geluk. Mijn dag kan niet meer stuk. Rode rozen aan de struik. Kleine vlindertjes in mijn buik. Hartjes dwarrelen omlaag. Wat ben ik gelukkig vandaag. De wind waait een liefdesgeur. Liefdesbriefjes bij de deur. Bergen hartjes op de aarde. Deze dag heeft heel veel waarde. Geluk is vaak een wonder. Geluk blijft altijd heel bijzonder. Geluk zit in kleine dingen. In kleine dingen van de dag. Een vlinder die fladdert. Een kind met een lach. In liefde en vriendschap. Genieten en gezond zijn. Tevredenheid voelen. Groot geluk zit vaak in klein. Geluk zit in de kleine momenten. Als je even wordt verwend. Een knuffel of een zoen. Geluk is als jij er bent!  Voor iedereen een fijne Valentijnsdag!

Valentijnsdag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ling en Luuk

Deel 1 van Ling en Luuk is nu overal te koop. Vandaag druk bezig geweest met een illustratie voor deel 2. Het was buiten somber en koud. Heerlijk om dan met een kop thee achter de schrijftafel te zitten. Ik geniet daar enorm van. Dan laat ik Ling en Luuk weer leven op papier en een mooi avontuur beleven. Voor wie het nog niet wist, Ling is een Chinees meisje met een rood jurkje en strikjes in haar haren. Ze woont bij haar vader en moeder en heeft een schildpad die Sammy heet. Luuk is een Nederlands Jongetje, met een tuinbroekje en gele klompjes aan. En woont in het huisje naast Ling. Bij zijn vader en moeder en een wit hondje die Teddy heet. Ling en Luuk spelen elke dag samen. Ik laat ze de leukste en grappigste avonturen beleven. Ben je ook nieuwsgierig geworden? Aarzel niet en koop nu Ling en Luuk deel 1 en kruip mee in hun wereld. De eenvoudige, dagelijkse verhaaltjes. Ondertussen schrijf en teken ik verder voor deel 2. Met heel veel plezier! 

 Ling en Luuk klein

Woorden

Woorden, we hebben er dagelijks mee te maken. We schrijven ze, we lezen ze. Er zijn er altijd genoeg. Ze gaan nooit op. Soms gebruik je net iets te veel woorden, waardoor het fout kan gaan. Of juist net iets te weinig woorden om het juiste te voelen. Situaties waarbij je denkt, ik maak er geen woorden aan vuil. Het is een uitgemaakte zaak. Toch zijn er dan weer die woorden die je nodig hebt om dat überhaupt te kunnen denken. Woorden, boeken vol met woorden. In welke taal dan ook, alles is in woorden uit te drukken. Woorden die je zegt, woorden die je denkt, maar het mooiste vind ik als schrijver, de woorden op papier:

Woorden waaien weg, mee met de wind. Al wat is gezegd. Al wat je ervan vindt. Hard geschreeuw of zacht gefluister. Klanken zweven en ik luister. De wind waait. Woorden galmen door de lucht. Woorden uitgeblazen met een zucht. Dwarrelend, je stem verlaten. Dovend in de lucht, na al het praten. Woorden zijn maar woorden. Ze komen, ze gaan. Woorden… alleen maar woorden, om te lezen en te verstaan.

Woorden klein