Avondrood

Mijn recensie: Berlijn-Zehlendorf 1939 – De oorlog is uitgebroken en de artsen en verpleegkundigen van het Waldfriede – ziekenhuis moeten alles op alles zetten om hun patiënten te beschermen en de rust te bewaren. De jonge arts-assistente Helene worstelt met haar dagelijkse werk, omdat het hoofd chirurgie een overtuigend nationaalsocialist is. In de tuinen van de kliniek komt ze tot rust en daar ontmoet ze tuinman Timo, met wie ze al snel een hechte vriendschap opbouwt. Op het moment dat hun gevoelens voor elkaar steeds sterker worden, wordt Timo opgeroepen voor militaire dienst.

Zowel het gescheiden zijn van Timo als haar ontdekking dat er nog iemand is die zich tot haar aangetrokken voelt, maakt het Helene diep in haar hart moet kijken om wijs te worden uit haar gevoelens. Maar als de eerste bommen op Berlijn en het Waldfriede-ziekenhuis dreigen te vallen, heeft ze hele andere zorgen.

Ik zat meteen weer goed in het verhaal, maar kon wel merken dat de sfeer in het Waldfriede – ziekenhuis enorm was veranderd. Omdat Hitler aan de macht was.

Het verhaal begint over zuster Helene die in het ziekenhuis komt werken. Je leest haar mooie verhaal over haar liefde Antonio van het circus die plots, zonder uitleg, is verdwenen. Hij laat een onduidelijk briefje achter. Veel later wordt duidelijk wat er gebeurd is. Je leest over de tuinman Timo voor wie Helene ook gevoelens krijgt. Ook gaat het verhaal weer verder met zuster Hanna en over dokter Louis. Catherine, de vrouw van dokter Louis wordt ernstig ziek en heeft veel verzorging nodig.

Dan breekt de oorlog uit. Timo wordt opgeroepen om naar het front te gaan. Het verdriet en de angst was zo krachtig omschreven. Je voelt het compleet mee. Het wordt alsmaar gevaarlijker in het ziekenhuis. Ze hoopte dat de oorlog gauw voorbij zou gaan, maar het tegendeel is waar. Ook dit deel van de serie heeft me geboeid van de eerste tot de laatste bladzijde. Deel 3 was weer een krachtig verhaal met een beeldende schrijfstijl. Gebaseerd op ware feiten uit het dagboek van zuster Hanna.

Scroll naar boven